Publicerad:
November 26, 2024
Ny klimatcertifiering för svensk skog lockade storpublik

Den 6:e november samlades en mångfald av aktörer inom skogsbruket och hållbarhet på anrika Operaterrassen för att delta i konferensen "Svenska kolkreditmarknaden - vad blir skogens roll", arrangerad av certifieringsbolaget Carbon Capture Company.

Evenemanget lockade över 100 personer och modererades av den rutinerade Sverker Olofsson. Konferensen markerade starten för den nya standarden Carbon Forestry Standard – Sweden (CFS), utvecklad för att certifiera koldioxidbindning i svensk skog.

Äntligen finns det en standard som tar hänsyntill svensk skog och aktivt skogsbruk, säger Tomas Lundmark, vd på Carbon Capture Company och en av talarna under konferensen.

 

Dagen inleddes med ett globalt perspektiv på kolkrediter och den frivilliga kolkreditmarknaden, via videolänk, av Robert Höglund, vd förMarginal Carbon, från Bangkok, följt av Frida Sund Falkevik från EU-kommissionen DG CLIMA i Bryssel, som presenterade EU:s policy för kolkrediter - "Carbon Removal Certification Framework".

 

På länk från Bangkok, Robert Höglund, vd på Marginal Carbon och oberoende expert på negativa utsläpp.

Efter genomgången av de internationella ramarna för den frivilliga kolkreditmarknaden, presenterade Tomas Lundmark konferensens huvudfokus - den nya svenska modellen för certifiering av kolkrediter från aktivt brukad skog som i korthet går ut på att man sköter hela skogsinnehavet så att virkesförrådet ökar och består. Carbon Capture Company verifierar och utfärdar sedan krediter som baseras på infångning av koldioxid.

Därefter följde Västerås Stift, som delade sina erfarenheter av klimatcertifiering enligt den nya standarden. De berättade att omställningen av Västerås stifts skogsbruk inte bara leder till ökad skogstillväxt i framtiden utan också skapar möjligheter att utfärda och förmedla kolkrediter till företag och organisationer. Något som Anneli Lundmark, projektledare vid Nordiskt Naturkapital, talade om. Hon förklarade hur Nordiskt Naturkapital stödjer skogsägare i att bli klimatcertifierade och hjälper till med förmedlingen av utfärdade kolkrediter till slutkunder.

 

Kolkrediter – ett av många verktyg i verktygslådan

Eftermiddagspasset bjöd på företagsinsikter från Linda Andersson, vd på Derome Timber, som berättade att den höga kvalitén i svenska skogskrediter är avgörande när de investerar i kolkrediter som en del i deras hållbarhetsarbete. Johan Jacobsson, Climate director på PwC berättade därefter om kolkrediters betydande roll i företags målsättningsarbete.

Konferensen avslutades med röster från politiken genom Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson och Moderaternas Mats Green. De betonade vikten av att låta marknaden komma med lösningar som komplement för att nå klimatmålen.

 

Mycket nöjda med dagen

Arrangörerna summerar dagen som lyckad, vilket speglades i de livliga diskussionerna under lunch- och fikapauserna. Atmosfären var kvar långt efter att konferensen avslutats, och om inte Operaterrassen hade haft ett ytterligare event inplanerat under kvällen hade diskussionerna troligtvis fortsatt ännu längre.

 

Livliga diskussioner under lunchpausen. Foto: Jonas Hessman.

 

Vill du ta del av presentationerna från dagen?

Kontakta Tomas Lundmark, tomas.lundmark@cccnordic.se

Intresserad av ccc?

Är du en skogs- eller markägare som vill klimatcertifiera din skog?
Vill du veta mer om Carbon Forestry Standard - Sweden?

Kontakta oss